Ilmainen VPN banneri

Ilmainen VPN

Ilmainen VPN saattaa kuulostaa mainiolta idealta tavalliselle nettisurffaajalle, mutta sen käyttöön liittyy monia piileviä sudenkuoppia. Huolellisesti valittu ja luotettava VPN-palvelu tarjoaa kuitenkin rahanarvoisen tietoturvaratkaisun yksittäisille käyttäjille.

VPN:n (Virtual Private Network eli virtuaalinen erillisverkko) tarkoitus on siis salata koko verkkoliikennettäsi, tietojasi ja piilottaa todellinen sijaintisi. Alun perin VPN oli suunnattu lähinnä yritysten käyttöön, mutta tänä päivänä tavallinen käyttäjäkin voi ottaa niistä kaiken hyödyn irti ja parantaa henkilökohtaista tietoturvallisuuttaan.

VPN-palvelujen yleistyessä markkinoilta löytyy jos jonkinlaista palveluntarjoajaa, ja monet käyttäjät joutuvatkin höynäytetyksi lukuisten ilmaisten palvelujen toimesta. Luotettava VPN-palvelu ei ole kovinkaan kallis investointi, joten oman tietoturvan vaarantaminen ei välttämättä ole ilmaisen VPN:n arvoinen riski. Tässä artikkelissa perehdymme tarkemmin ilmaisiin VPN-palveluihin ja niihin liittyviin riskitekijöihin.

Ovatko ilmaiset VPN-palvelut luotettavia?

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että ilmaisten VPN-palveluiden käyttäminen ei ole suositeltavaa – tuskinpa mikään hyvä palvelu voi täysin ilmainen olla. Valitettavasti käyttäjä tulee maksamaan ilmaisesta VPN-palvelusta jollain tavalla. Pahimmassa tapauksessa ne voivat toimia sinua vastaan ja vaarantaa tietoturvasi pahemman päiväisesti. Erilaisiin VPN-palveluihin kannattaa siis paneutua tarkasti, ennen kuin alat tehdä hätiköityjä päätöksiä ja päädyt vaarallisille vesille.

Tarkastellaanpa ensin hieman, mitä kunnollisella ja luotettavalla VPN:llä voi tehdä. Sen jälkeen tutustumme tarkemmin ilmaisten VPN-palveluiden riskitekijöihin.

Mitä hyötyä VPN:stä on?

  • Parantaa tietoturvaasi ja salaa tietojasi: VPN suojaa kaiken palvelimen kautta kulkevan datan, jotta hakkerit ja muut tahot eivät pääse kajoamaan tärkeisiin tietoihisi.
  • Piilottaa todellisen sijaintisi: VPN-palvelut piilottavat todellisen IP-osoitteesi, joten mahdolliset hakkerit ja erilaiset palveluntarjoajat eivät saa tietää oikeaa maantieteellistä sijaintiasi. Tästä on erityisesti hyötyä maarajoituksia ajatellen – VPN avulla pääset käyttämään maantieteellisesti estettyjä sivustoja sijainnistasi huolimatta.
  • Tee ostoksia halvemmalla: Moni ei ehkä tätä uskoisi, mutta tietyt nettisivut muuttavat hintojaan maantieteellisen sijaintisi perusteella. Muuttamalla IP-osoitettasi voit esimerkiksi saada ostettua lentoliput reilusti halvemmalla.

Useat ilmaiset VPN-palvelut sen sijaan toimivat juuri nimenomaan yllä mainittujen periaatteiden vastaisesti. Ne eivät suinkaan aina päästä sinua käyttämään maantieteellisen sijaintisi takia rajoitettuja sivustoja tai onnistu piilottamaan IP-osoitettasi – sen sijaan ne vaarantavat tietoturvaasi ja yksityisyyttäsi. Tunnettuun ja luotettavaan VPN-palveluun kannattaa siis panostaa, jotta tietosi pysyvät oikeasti turvassa.

Näin valitset turvallisen VPN-palvelun:

  1. Vertaile VPN-palveluja ja lue käyttäjien kokemuksia.
  2. Tarkista VPN:n pyytämät käyttöoikeudet.
  3. Varmista, että palvelimen sijaintia on helppo vaihtaa ja että sinulle tärkeät maat ovat saatavilla.
  4. Valitse sellainen VPN, joka ei rajoita kaistanleveyttä ja dataa.
  5. Kiinnitä huomiota eri VPN-palveluiden nopeuteen ja palvelinten määrään.
  6. Kiertääksesi suosittujen suoratoistopalveluiden, kuten Netflixin, estot tarvitset VPN:n, joka päästää sinut käyttämään näitä sivustoja.

7 syytä miksi ilmainen VPN ei kannata

Kuten olet jo saattanut huomata, ilmaisiin VPN-palveluihin liittyy monia riskejä, ja pahimmillaan niistä aiheutuneet vahingot saattavat olla tuhoisia käyttäjälle. Seuraavassa listaamme 7 yleisintä syytä, miksi ilmaisten VPN-palveluiden käyttäminen ei kannata.

1. Ilmainen VPN voi vaarantaa tietoturvaasi

Vaikka VPN:n koko idea onkin parantaa tietoturvaasi, valitettavasti monet ilmaiset VPN- palvelut ovat itse asiassa vaarallisia – useiden mukana saattaa tulla jopa ikäviä haittaohjelmia. Ilmaisten VPN-palveluiden on kustannettava toimintansa jollain keinolla, joista yleisimpiin kuuluu mainonta. Tämä taas tuo mukanaan monia ongelmia, kuten mahdollisia haittaohjelmia. Vakavana tietoturvariskinä on myös, se että ilmaiset VPN:t saattavat antaa IP-osoitteesi muiden vilpilliseen käyttöön.

Tunnetuin tapaus asiaan liittyen on varmasti Hola. Mikäli sinulla jostain syystä on vielä kyseinen sovellus asennettuna, niin poista se välittömästi. Tämän suosituksen antaa sekä Kyberturvallisuuskeskus, että VPN Vertailu. Sovelluksen kautta on mahdollista ottaa toinen tietokone kokonaan hallintaan. Palvelun sopimusehtoihin myös kuuluu, että palvelun tuottaja voi myydä sinun kaistaasi eteenpäin. (Ilta Sanomat 2015)

2. Ne seuraavat verkkokäyttäytymistäsi

Vastoin VPN-palveluiden pääperiaatetta, monet ilmaiset VPN:t päästävät jonkun kolmannen osapuolen tarkastelemaan verkkokäyttäytymistäsi. Yleensä tätä dataa kerätään sitä varten, että mainostajat voisivat kohdistaa markkinointiaan paremmin sinusta keräämiensä tietojen pohjalta. Tässä tapauksessa VPN toimii siis tarkoitustaan vastaan ja myy tietojasi muille tahoille.

3. Ne eivät kierräkään suoratoistopalveluiden estoja

Monet haluavat käyttää ilmaista VPN-palvelua esimerkiksi Netflixin katsomiseen, mutta useimmiten vastassa on karvas pettymys. Ilmaiset VPN:t eivät yleensä pysty kiertämään Netflixin maantieteellisiä estoja. Jos kuitenkin onnistut kiertämään estot ilmaisella VPN:llä, todennäköisesti kohtaat muita ongelmia, kuten datarajoituksia tai hidastuneen nettiyhteyden.

4. Ilmaiset VPN:t rajoittavat datankäyttöäsi

Datarajoitukset ovat yksi ilmaisten VPN-palveluiden yleisimmistä riesoista. Jotkut VPN:t , kuten Tunnelbear ja Hide.me, houkuttelevat sinut kokeilemaan ilmaista palveluaan rajoitetulla datankäytöllä ja tarjoavat sitten sinulle maksullista pakettia rajoittamattomalla datalla.

5. Ne myös hidastavat nettiyhteyttäsi

Yksi ilmaisten VPN-palveluiden harmillisimmista ongelmista on hidastunut nettiyhteys. Ne saattavat tahallaan hidastaa nettiyhteyttäsi, jotta ostaisit heidän tarjoaman paremman maksullisen VPN:n. Juuri tämän periaatteen mukaan toimii esimerkiksi ProtonVPN, jonka ilmainen VPN hidastaa nettiäsi merkittävästi.

6. Vastaanotat läjäpäin mainoksia

Ilmaisten VPN-palveluiden on rahoitettava toimintansa konstilla millä hyvänsä – yleensä pommittamalla käyttäjiään mainoksilla. Useimmiten mainoksia ponnahtaa esiin heti kun avaat VPN:n. Mainokset ovat tietysti ärsyttävä riesa, mutta sen lisäksi ne saattavat hidastaa nettiyhteyttäsi ja johdatella sinut haitallisille sivustoille. Jotkut ilmaiset VPN-palvelut jopa mainostavat itseään mainosvapaana, mutta pettävät lupauksena jatkuvalla mainostamisella. Hyviä esimerkkejä näistä kyseenalaisista palveluntarjoajista ovat Betternet ja Hotspot Shield.

7. Ilmainen VPN saattaa jopa myydä kaistanleveyttäsi

Tässä vielä yksi kiusallinen tapa, jolla ilmaiset VPN:t tahkoavat rahaa. Esimerkiksi VPN Hola antaa maksavien asiakkaidensa käyttää laitteesi prosessointitehoa, eli käytännössä he tekevät voittoa myymällä sinun kaistannopeuttasi muille. Pahimmassa tapauksessa nämä VPN- palvelut ovat jopa vaarantaneet käyttäjiensä tietoturvaa kyberrikollisella toiminnalla.

Hyvä VPN ei maksa maltaita

Luotettavia ja rahanarvoisia VPN-palveluita on tarjolla mielin määrin. Usein tarjolla on myös rahat takaisin -takuu, jos haluat muuttaa mieltäsi, joten taloudellinen riski maksullisen VPN:n suhteen on olematon parannettuun tietoturvaan verrattuna.

Erinomaisen VPN:n saat vain muutamalla eurolla kuussa, ja tämä on taatusti kannattava investointi, jos kaipaat stressitöntä surffailua vaarantamatta omaa tietoturvaasi. Esimerkiksi suosittu F-Secure Freedome suojaa kolme laitetta vuoden ajaksi hintaan 24,95 €. Vielä kattavamman tietoturvaratkaisun tarjoaa F-Secure TOTAL, joka on puolestaan saatavilla kolmelle laitteelle vuosihintaan 39,99 €.

Huolellisesti valittu VPN maksaa taatusti itsensä takaisin hetkessä. Aloita nyt siis VPN-palveluiden vertailu ja löydä itsellesi sopivin tietoturvaratkaisu, halusitpa sitten salata tietojasi hakkereilta, piilottaa IP-osoitteesi tai kiertää suosikkisivujesi maantieteellisiä rajoituksia.